تغذیه و سلامتی

خواص سبوس برنج – 10 خاصیت معجزه آسای سبوس برنج

آیا با خواص سبوس برنج آشنا هستید؟ لایه نازک روی برنج خواص بی نظیری برای سلامتی بدن دارد. وجـود ویتامین E در سبوس برنج با کمک خاصیت آنتی اکسیدانی قوی از ایجاد چین و چروک پوست به خوبی جلوگیری می کند و با حفظ رطوبت پوست مانع پیری زودرس پوست می شود. همچنین در افزایش طول عمر و تقویت اعصاب بسیار موثر است. به همین دلیل، یکی از ویژگی های سبوس برنج را بخشیدن حس جوانی دانستند.

خوب است نظر دکترحبان هم بدانید: ترکیبات سبوس، تمامی مواد مغذی لازم برای رشد و بازسازی همه سلول های بدن بخصوص سلول های مغزی و عصبی را دارد. در حالی که تنها ۸ % از کل دانه برنج را تشکیل می دهد. اما  ۶۵% از مواد مغذی برنج را شامل می شود.

این ماده مغذی یکی از محصولات فرعی برنج است که در طی فرآیند آسیاب به دست می آید. برنج فرآوری نشده دو پوسته دارد که بیرونی ترین آن غلاف یا شلتوک نامیده می شود. شلتوک شفاف، بسیار سفت و غیر قابل خوردن است و در مرحله اول فرآوری از برنج جدا می شود. لایه بعدی سبوس است که لایه ای نازک و قهوه ای رنگ می باشد و به دانه سفید برنج چسبیده است.

در صورتی که  لایه دوم برنج را از آن جدا نکنند، برنج قهوه ای بدست می آید که خواص سبوس برنج در آن به مراتب بیشتر از برنج سفید است. اما معمولا این پوسته قهوه ای را از برنج جدا می کنند و تنها برنج سفید باقی می ماند. حال اگر دوست دارید در مورد این محصول فرعی با ارزش برنج بیشتر بدانید، در ادامه همراه باشید.

ارزش غذایی نهفته شده در 100 گرم سبوس برنج

مواد معدنیارزش غذایی
کالری246      
چربی 7 گرم
کربوهیدرات66 گرم
فیبر15گرم
قند1.5 گرم

مهم ترین خواص سبوس برنج؛ از درمان تا پیشگیری

مهم ترین خواص سبوس برنج

از مهم ترین خواص سبوس برنج می توان به درمان دیابت، فشار خون ، کلسترول ، درمان چاقی و … اشاره کرد. همچنین برای جلوگیری از بیماری های قلبی و عروقی، برای افزایش انرژی و بهبود عملکرد بدن هنگام ورزش و عملکرد بهتر کبد بسیار استفاده می شود.

از روغن سبوس برنج برای درمان کلسترول بالا استفاده می کنند. چراکه این روغن حاوی موادی است که کلسترول را به خود جذب می کند و سبب کاهش آن می شود. همچنین روغن سبوس برنج می تواند به کاهش تشکیل انواع خاصی از سنگ های کلیه کمک کند.

 

در موارد زیر به دسته های مختلف فواید این ماده غذایی تاثیرگذار می پردازیم:

خواص درمانی سبوس برنج؛ از درمان بیماری قلبی تا دیابت

1.کمک به درمان بیماری قلبی (CHD)

بیماری های قلبی عروقی که شایع ترین علت مرگ و میر در سراسر جهان هستند.در این بیماری رگ های قلب به علت رسوب چربی و یا فشار خون بالا مسدود شده و خون رسانی به قلب را با مشکل مواجه می کنند و باعث سکته قلبی و یا گرفتگی عروق می شوند. علاوه بر آن تغذیه نامناسب مهم ترین علت این عارضه می باشد. مصرف فیبر رژیمی موجود در غلات، به کاهش میزان مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی بسیار کمک می کند.

دیگر خواص سبوس برنج که مصرف آن به علت میزان فیبر بالا و کاهش کلسترول بد(LDL) خون و افزایش کلسترول خوب(HDL)، ریسک ابتلا به بیماری و خطر مرگ و میر را به شدت کاهش می دهد.

2. خواص سبوس برنج برای درمان کبد چرب

مواد مغذی موجود در سبوس برنج از جمله اینوزیتول، روغن برنج، اسید فولیک، گاما اوریزانول، استرول های گیاهی و غیره به درمان بیماری های مزمن همچون سرطان، کبد چرب و بیماری های قلبی کمک می کند. سبوس برنج منبع خوبی برای تأمین آهن و منیزیم بدن است. منیزیم باعث تقویت ارتباط سلول ها و آهن منجر به تولید گلبول‌های قرمز می شود که به انتقال اکسیژن کمک می کند. از دیگر خواص سبوس برنج می توان به وجود انواع ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی فراوان اشاره کرد که مصرف آن به کاهش کلسترول پلاسما و تری گلیسیرید و افزایش کلسترول خوب در بدن کمک می کند و باعث کاهش کلسترل بد خون می‌شود.

بیشتر بدانید: مصرف برنج برای کبد چرب ؛ روش صحیح مصرف برنج

3. گوارش خود را بسازید.

گفته شده فیبر موجود در سبوس برنج 10 برابر بیشتر از اسفناج است و این ماده غذایی یکی از غنی ترین منابع فیبر می باشد که به تنظیم حرکات روده کمک کرده و برای درمان اختلالات روده همچون یبوست، نفخ و گاز روده مفید می باشد. از جمله دیگر خاصیت سبوس برنج برای بهبود گوارش پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه است که خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش می دهد.

4. کنترل کننده قند خون

بیماران دیابتی به علت نقص در تولید و یا عملکرد هورمون انسولین (این هورمون قند خون را کاهش می دهد) مجبور به تزریق مدام برای کنترل قند خون خود هستند. خواص سبوس برنج به دلیل داشتن فیبر فراوان سرعت جذب گلوکز در روده را کاهش داده و اجازه نمی دهد بعد از مصرف محصولات قندی و یا کربوهیدراتی قند خون به سرعت بالا برود. همچنین خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد و از رشد سلول های سرطانی روده بزرگ انسان جلوگیری می کند.

حتما بخوانید : برنج و دیابت ؛ آیا برنج برای دیابتی‌ها مضر است؟

5. مهار سنگ کلیه

در طب سنتی ژاپنی از خواص سبوس برنج برای درمان سنگ کلیه استفاده می شود. گفته می شود که فیتیک اسید موجود در سبوس برنج به کاهش جذب کلسیم از روده کمک کرده و خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش می دهد.

6. درمان کم خونی

مقادیر قابل توجه آهن و ویتامین های B موجود در خواص سبوس برنج به افزایش گلبول های قرمز خون کمک کرده و کم خونی را درمان می کند.

7. مرگ سلول های سرطانی

یک تحقیق در ژاپن نشان داده که سبوس برنج به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین E که دارد خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد و باعث آپوپتوز (مرگ سلولی) سلول های سرطانی می شود.

خواص سبوس برنج برای زیبایی بیشتر

خواص سبوس برنج برای زیبایی بیشتر

در این قسمت شما با خواص سبوس برنج برای مو ، پوست و دیگر فواید آن در زمینه زیبایی تناسب اندام آشنا می شوید:

1.پوست شفاف و بی نقص

یکی از مهم ترین خواص سبوس برنج تقویت پوست است. مواد معدنی و انواع ویتامین های موجود در سبوس برنج در سلامتی و مراقبت از پوست شما بسیار تاثیرگذار است. ویتامین B و ویتامین E موجود در این ماده باارزش برای حفظ منابع بالای ویتامین، فرولیک اسید و گاما ارزیانول برای جلوگیری از تولید رنگدانه های پوست ضروری است. با گنجاندن سبوس برنج در برنامه غذایی بی شک شاهد پوست شفافی خواهید بود.

2. لاغری بی دردسر

یکی از خواص سبوس برنج برای لاغری است. مقادیر بالای فیبر موجود در سبوس برنج باعث کاهش اشتها شده و با جلوگیری از پرخوری و لاغری به کاهش وزن افراد کمک می کند. تحقیقات نشان داده، مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در سبوس برنج با افزایش متابولیسم بدن باعث لاغری و کاهش وزن می شوند. پس مصرف سبوس برنج، لاغری و داشتن اندامی دلخواه را طی مدت زمانی به شما هدیه می دهد.

3. لذت داشتن موهای مشکی و پرحجم

سومین خواص زیبایی سبوس برنج

ویتامین B5 موجود در آن موجب تحریک پیاز مو شده و از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری می کند. هم چنین به مرور زمان موهای سفید را مشکی کرده و موجب رویش مجدد موها می شود. دیگر خواص سبوس برنج بهبود گردش خون در پوست سر و تقویت فولیکول های مو است که باعث افزایش رشد مو می شود.

اگر هم از روغن این مواد غذایی با ارزش استفاده کنید، شاهد درمان موخوره نیز خواهید بود.

4. سبوس برنج برای چاقی صورت

نکته ی دیگری در مورد خواص سبوس برنج، مقادیر بالای مواد نشاسته ای در آن می باشد که در طب سنتی به آن اشاره شده است که مصرف آن می تواند باعث چاقی صورت شود.

آنتی اکسیدان های قوی که در سبوس برنج وجود دارد آنرا به یک محصول شگفت انگیز ضد پیری و ضد چروک پوست تبدیل کرده است.ویتامین E موجود در آن پوست شما را به صورت عمیق تغذیه کرده و روند پیری پوست را کند می کند.پودر آن را  در اسکراب ها و ماسک های صورت و بدن به عنوان یک لایه بردار و نرم کننده پوست می توان به کار گرفت. از آنجایی که خواص سبوس برنج خاصیت ضد التهابی دارد باعث کاهش اگزما پوستی، و آفتاب سوختگی پوست شما میشود.و همچنین با نابودی چربی های اضافی پوست شما ، به حفظ رطوبت آن کمک کرده و از بروز جوش و آکنه جلوگیری می کند.به کاهش لک های ناخوشایند پوست کمک می کند.

بیشتر بدانید: آیا برنج کته چاق کننده است ؟ ؛ مقایسه برنج آبکش و کته

دیگر خواص سبوس برنج

در ادامه به دیگر خواص این ماده باارزش می پردازیم:

1. تامین کننده انرژی بدنسازها

دوازدهمین خواص سبوس برنج

خواص سبوس برنج برای بدنسازی بسیار اهمیت دارد. مقادیر بالای ویتامین B6 موجود در آن است که به افزایش انرژی ورزشکاران و بدنسازان در تمرینات بدنسازی کمک می کند. پروتئین موجود در سبوس برنج هم باعث تقویت عضلات و بهبود عضله سازی در بدنسازی می شود.

مواد مغذی سبوس برنج مانند فیبر، آنتی اکسیدان ها، ویتامین E، ویتامین های B، اسیدهای چرب ضروری، پروتئین، نشاسته و مواد معدنی مختلف باعث شده است از آن به عنوان یکی از اصلی‌ترین گزینه در برنامه غذایی ورزشکاران و بدنسازی استفاه کنند.

2. عملکرد بهتر مغز

دیگر خواص برنج تقویت مغز است. مقادیر زیاد منگنز موجود در سبوس برنج باعث عملکرد بهتر مغز می شود. همچنین ویتامین های B5 و B6 موجود در سبوس برنج باعث تقویت حافظه شده و خطر ابتلا به زوال عقل را کند می کند.

3. حضور پررنگ در محصولات مراقبتی و دارویی

حضور پررنگ در محصولات مراقبتی و دارویی

روغن سبوس برنج موجود در ضد آفتاب ها به خوبی از پوست در برابر آسیب های نور خورشید محافظت می کند. در شامپوها و نرم کننده ها برای لطافت و درخشندگی مو استفاده می کنند.

این ماده در داروهای مخصوص پوکی استخوان و سندرم پس از یائسگی وجود دارد و در درمان این مشکل بسیار مفید است. اگزما پوستی و پسوریازیس را بهبود می بخشد. از دیگر خواص دارویی سبوس برنج می توان به تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد.

4. خاصیت آنتی اکسیدانی، یک چربی زدا فوق‌العاده!

اجزای کوچک سبوس برنج یعنی ارزیانول گاما، فیتوسترول ها و دیگر ترکیبات فیتواسترولول ها برای داشتن خاصیت آنتی اکسیدان در برابر رادیکال های آزاد مورد بررسی قرار می گیرند. سبوس برنج به خاطر بخشیدن خواص مفید به غذا به عنوان سبوس برنج پر جرب، سبوس برنج چربی زدایی شده و روغن سبوس برنج و پروتئین کنسانتره شناخته می شود. این رویی باارزش کاملا بدون چربی است و در محصولات نانوایی، غلات صبحانه، وافل ها به عنوان مکمل پروتئین و در گوشت و سوسیس به عنوان مواد تشکیل دهنده مفید استفاده می شود.

5.سلامت استخوان‌ها؛ تاثیر منگنز و فسفر

برای داشتن استخوان‌های سالم به دو ماده با ارزش منگنز و فسفر نیاز داریم. فسفر به محکم شدن بافت استخوان کمک می کند و منگنز در تولید کلاژن، عامل انعطاف پذیری استخوان موثر است. مصرف یک قاشق غذاخوری سبوس برنج یا روغن آن تمام نیاز روزانه‌ بدن به این مواد معدنی را برطرف خواهد کرد.

6. یک نوشیدنی و چاشنی مقوی!

از دم کردۀ سبوس برنج می توان به جای چای استفاده کرد. به این طریق که مقداری سبوس برنج را در داخل آب بجوشانید. بعد سبوس آن را جدا کرده و دور بریزید. سپس می توانید جوشانده را به صورت چای بنوشید. روش دیگر  نحوه استفاده از سبوس برنج، استفاده از آن در غذاهای رقیق و آبکی مانند سوپ می باشد که به عنوان یک چاشنی مناسب و مقوی شناخته می شود.

حتما بخوانید : سبوس برنج قهوه ای،از خواص بی نظیر سبوس برنج قهوه ای چقدر میدانید؟

ترکیبات سبوس برنج:

  • ۵۰% کربوهیدرات (عمدتا نشاسته)
  • ۲۰% روغن
  • ۱۵% پروتئین
  • فیبرهای رژیم غذایی مثل: بتاگلوکان، پکتین و صمغ
  • ریز مغذی هایی مثل اوریزانول، توکوفرول، توکوتریونول و فیتواسترول
  • ریز مغذی ها خواص درمانی و آنتی اکسیدانی فراوانی دارند و سطح کلسترول خون را کاهش می دهند.

اوریزانول، توکاتریولول، توکوفرول و اسید فریلیک ازجمله ریزمغذی های موجود در آن هستند که در مهار تکثیر سلول های سرطانی تاثیر به سزایی دارند.مواد آنتی اکسیدانی آن نیز با مهار رادیکال های آزاد و تقویت سیستم ایمنی به این امر کمک می کنند. خواص سبوس برنج باعث کند شدن روند پیری می شود. اوریزانول یک ماده محافظت کننده در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید و با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی است که در سبوس برنج یافت می شود. این ماده از پیری پوست جلوگیری کرده و سبب تحریک رشد مو می شود.

خواص آب برنج برای صورت؛معجزه آب برنج برای صورت

طریقه مصرف سبوس برنج

طریقه مصرف سبوس برنج

سالانه بیشتر از 600 میلیون تن برنج در سراسر جهان بدست می آید که بیشترین مواد مغذی آن در سبوس و جوانه برنج قرار دارد. سبوس برنج به لایه آلرون و سلول‌های خارجی که حاوی مقادیر بالایی از مواد مغذی است، گفته می شود. این ماده باارزش را به اشکال مختلفی مصرف می کنند. مثلا پودر سبوس برنج برای تهیه انواع نان، کوکی و شیرینی استفاده می کنند. همچنین سبوس برنج برای تهیه سوپ سبوس برنج بسیار کاربری است. همچنین از سبوس برنج دم کرده به عنوان تهیه دمنوش و عصاره سبوس برنج استفاده می کنند. کاربرد روغن سبوس برنج هم کاملا بر همگان روشن است.

در بسیاری از کشورهای دنیا به دلیل گسترده بودن خواص سبوس برنج، برنج حاوی سبوس را در وعده غذایی خود قرار می دهند. در صورتی که کشور ما تمایل بیشتری به مصرف برنج سفید دارند. با میل کردن تنها این چاشنی با ارزش خیالتان بابت تامین املاح، مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن راحت باشد.

نحوه مصرف سبوس برنج برای درمان یبوست

از دیگر خواص سبوس برنج، استفاده از آن در رژیم غذایی است. فیبر موجود در آن برای درمان خانگی یبوست که یکی از عوامل چاقی است بسیار کاربرد دارد. مصرف آن باعث احساس سیری می شود و روند هضم را کندتر می کند. بنابراین بعد از خوردن غذا مدت زمان بیشتری احساس سیری می کنید.

همچنی فیبر و چربی موجود در آن زودتر از دستگاه گوارش خارج شده و فرصت جذب کمتری پیدا می کند. به همین خاطر بعد از مدتی شاهد کاهش وزن می شوید.

فواید جوشانده سبوس برنج

برای دانستن فواید جوشانده سبوس برنج ترکیبات تشکیل دهنده آن را در موارد زیر بخوانید:

  • آهن
  • فلور
  • ید
  • ویتامین B1
  • ویتامین B2
  • ویتامین B5
  • ویتامین B6
  • ویتامین E
  • ویتامین A

طبع سبوس برنج

طبیعت سبوس برنج معتدل می باشد. سبوس برنج سرشار از آنتی اکسیدان ها، ویتامین B1، ویتامین B2، ویتامین E، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، مس، منگنز، سلنیوم، فیبر و اسید های چرب ضروری می باشد.

مقدار مصرف سبوس برنج در روز

مقدار مصرف سبوس برنج در روز

هرچند خواص سبوس برنج بسیار متنوع است، مقدار مصرف آن بستگی به هدف اصلی شما دارد. بنابراین لازم است با توجه به این که برای چه می خواهید سبوس را مصرف و مقدار و مدت مصرف را انتخاب نمایید.

  • برای کاهش کلسترول خون: 12-84 گرم سبوس برنج در روز به همراه غذا یا مایعات میل کنید.
  • برای درمان سنگ کلیه: 10 گرم سبوس برنج دوبار در روز به مدت 3 تا 5 سال آن را استفاده کنید.
  • برای لاغری و تناسب اندام: 1 قاشق مربا خوری را در یک لیوان آب حل کرده و میل نمایید

هشدارهای مصرف!

نوزادان و کودکان: از آنجا که اطلاعات دقیقی در مورد خواص سبوس برنج بر روی نوزادان و کودکان نشنیده ایم، پیشنهاد می کنیم نوزادان و کودکان از مصرف سبوس برنج خودداری کنند.

مقوی معده و دستگاه گوارش: به دلیل مقادیر بالای فیبر این ماده غذایی، مصرف آن به افراد مبتلا به بیماری های گوارشی مانند زخم معده و روده و کولیت عصبی روده اصلا توصیه نمی شود.

عامل حساسیت پوستی و آلرژی: برخی افراد بلافاصله بعد از خوردن سبوس برنج با آلرژی پوستی روبرو می شوند. پس در مصرف آن برای اولین بار زیاده روی نکنید.

خانم های باردار: هنوز مشکل خاصی به خاطر مصرف سبوس برنج برای خانم های باردار و جنین آن ها اعلام نشده است. اما توصیه می شود در این دوران از مصرف آن خودداری شود.

احتمال خفگی: ساختار سبوس به گونه است که باید هنگام خوردن آن نهایت دقت را داشته باشید. چرا که احتمال خفگی وجود دارد.

خواص سبوس برنج برای مردان

فیتواسترول‌ها ترکیباتی مفید هستند که خواص زیادی بر بدن از جمله کاهش سطح کلسترول خون، کاهش خطر بیماری‌های قلبی و پیشگیری از برخی سرطان‌ها می‌شود. این ماده در برخی مواد غذایی گیاهی مانند کنجد، تخم کتان، جوانه گندم و سبوس برنج وجود دارد. از خواص مهم دیگر این ترکیبات حفظ سلامت پروستات در مردان است.

سبوس برنج برای تنظیم فشار خون

از علت‌های اصلی فشار خون، رسوب کلسیم در شریان‌های خون و عروق است. سبوس برنج با داشتن پتاسیم و فیبر باعث تنظیم کلسیم خون و جلوگیری از رسوب آن می‌شود. از این رو علاوه بر دیگر خواص سبوس، تاثیر چشمگیر آن بر کنترل فشار خون است.

سبوس برنج برای تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر

ویتامین‌های موجود در سبوس برنج تاثیر زیادی بر عملکرد مغز دارد. ویتامین گروه B، مانند B6و B12 که در سبوس برنج وجود دارد باعث افزایش تقویت هوش و حافظه می‌شود. همچنین تیامین در سبوس وجود دارد که موجب تولید  استیل کولین که از انتقال دهنده‌های عصبی در مغز است که در یادگیری عامل مهمی است. از عناصر دیگر در سبوس برنج، منگنز است که از بروز مشکلات عصبی جلوگیری می‌کند.

آنتی اکسیدان و ویتامین‌های موجود در برنج علاوه بر جلوگیری از فعالیت رادیکال‌های آزاد که سرطان زا هستند، می‌توانند باعث فعال شدن نوروپروتکتیو مغز شده که از زوال و پیری مغز پیشگیری می‌کند.

خواص سبوس برنج ناشتا

زمان درست مصرف سبوس برنج برای دریافت کامل مواد مغذی و تاثیر آن بر عملکرد بدن محدودیتی ندارد. یعنی شما در همه وعده‌های غذایی در آب برنج، خورشت، سالاد و … می‌توانید از سبوس استفاده کنید. در درمان‌ مشکلات گوارشی از مهم‌ترین درمان‌ها مصرف فیبر است و توصیه می‌شود که فیبر به صورت ناشتا مصرف شود تا تاثیر گذاری بیشتری داشته باشد. چون سبوس برنج نیز دارای مقدار چشمگیری فیبر است، می‌توانید برای کمک به گوارش بدن به صورت ناشتا و با آب ولرم نیز مصرف کنید.

عوارض مصرف بیش از حد سبوس برنج

سبوس برنج در کنار تمام فوایدی که دارد در صورت مصرف بیش از اندازه مثل هر ماده غذایی دیگر می‌تواند عوارضی نیز داشته باشد. اسهال، انسداد روده و التهاب دیورتیکول روده از عوارض احتمالی مصرف زیاد سبوس برنج است. همچنین اگر مشکل گوارشی خاص، زخم معده و چسبندگی دارید و دارو مصرف می‌کنید نیز باید با پزشک خود مشورت کنید تا اختلالی ایجاد نکند.

امیدواریم با خواندن این مطلب اطلاعات مفیدی بدست آورده باشید و کمکی در اجرای یک برنامه غذایی مفید همراه با سبوس برنج به شما کرده باشیم. در صورتی که تابه حال تجربه مصرف این ماده با ارزش برنج را داشته اید، حتما در قسمت پیشنهادات با ما به اشتراک بگذارید.

همچنین با مراجعه به قسمت محصولات کاویش می توانید با خیال انواع مواد غذایی مورد نیاز خود را خرید کنید و درب منزل تحویل بگیرید.