اطلاعات عمومی

نحوه کاشت برنج هاشمی

نحوه کاشت برنج هاشمی

نحوه کاشت برنج هاشمی چگونه است؟ برنج هاشمی یکی از محبوب ترین و پر مخاطب ترین نمونه های برنج ایرانی است که در شمال کشور کشت می شود. خوش طعم و خوش پخت بودن آن بر همگان ثابت شده است و  ویژگی های آن هیچ گاه قابل مقایسه با دیگر برنج های ایرانی نیست. این نوع برنج علاوه بر داخل کشور در سراسر دنیا طرفداران دارد و تمام مخاطبانش از خرید آن نهایت لذت را می برند.

ظاهر برنج هاشمی دانه بلند قلمی و سفید مایل به کرم است که نسبت به دیگر برنج ها خوشه های بلندتر و کشیده تری دارد. این برنج برای اولین بار توسط یوسف هاشمی زاده در گیلان کشته شد که خیلی نگذشت به تولید بسیار گسترده‌ای رسید. به همین دلیل نام آن به برنج هاشمی معروف شد. حال برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد میزان برداشت برنج هاشمی در هکتار و مراحل کاشت آن، در این مطلب همراه ما باشید.

مراحل کاشت برنج هاشمی؛ از کاشت تا برداشت

نحوه کاشت برنج هاشمی یکی دیگر از عامل های تاثیرگذار روی کیفیت بالا و خوش پخت بودن آن است. از آنجایی که برنج یکی از اصلی ترین مواد غذایی در تغذیه ما ایرانی‌ها است، انتخاب برنج با کیفیت جزء دغدغه های اصلی خانواده های ایرانی بوده و هست. پس برای این که نسبت به کیفیت پخت برنج هاشمی درک بیشتری داشته باشید، در ادامه مراحل کاشت برنج را با یکدیگر بررسی می کنیم:

بیشتر بدانید: طریقه کاشت انواع برنج ایرانی

1.اولین مرحله کاشت

اولین مرحله در ماه های بهمن و اسفند آغاز می‌شود و ممکن است تا اواسط اردیبهشت ادامه داشته باشد.  این مرحله شامل چندین مرحله است که در موارد زیر آن ها را نام برده ایم:

  • آبیاری
  • شخم زدن
  • آماده‌سازی
  • مسطح کردن زمین
  • کود دهی
  • آماده سازی خزانه شالی
  • پاشیدن
  • نشاءکاری

2. داشت؛ تاثیرگذارترین مرحله روی کیفیت برنج

یکی از مهم ترین فرآیند نحوه کاشت برنج هاشمی، مرحله داشت است. این مرحله شامل مراحل دیگری همچون وجین علف های هرز، آبدهی گیاه و سم پاشی می باشد تا زمان برداشت برسد. فرایند داشت از اواسط اردیبهشت شروع می شود و در اوایل مرداد ماه به اتمام می‌رسد.

وجین کاری چیست؟

وجین کاری به منظور رفع علف های هرز انجام می شود و یکی از مراحل مهم کاشت برنج هاشمی شناخته می شود. کشاورزان با جابجایی خاک و گل باعث خروج گازهای مضر و تهویه در خاک می شوند که این نتیجه در رشد بهتر گیاه برنج بسیار تاثیرگذار است.

3. شخم زدن یا همان کل

سومین مرحله کاشت برنج هاشمی

برای تولید برنج هاشمی، زمین کشاورزی طی سه مرحله شخم زده می شود که به مراحل شخم زدن در زبان مازندرانی کل نیز می گویند. در کلاس کل شخم زدن زمین توسط تراکتور انجام می شود که زمین به اندازه ۲۰ الی ۲۵ سانتیمتر زیر و رو می شود. بعد از این مرحله  نوبت غوطه ور کردن گل در آب می شود. این کار زمین را برای شخم شدن در دوره دوم و سوم آماده می کند. در مراحل بعدی شخم زدن زمین نسبت به شغل اولیه آمادگی بیشتری دارند.

4. کوددهی؛ آمادگی زمین برای ورود نشاء

یکی از اقدامات مهم قبل از آمادگی زمین، مرحله کوددهی است. کوددهی  مناسب برای تولید برنج هاشمی حدود ۲۰ الی ۳۰ کیلو به ازای هر ۱۰۰۰ متر مشخص شده است که این مقدار متناسب با نوع خاک و زمین کشاورزی ممکن است متغیر باشد.

5. پاشش بذر شالی در خزانه شالی

 بعد از این که دوره شخم زدن و آماده سازی زمین کشاورزی به اتمام رسید، نوبت به بذر پاشی می رسد. برای بذر پاشی به میزان مورد نیاز زمین کشاورزی در نظر گرفته می شود. سپس بذر شالی در خزانه شالی پاشیده می‌شود و حدود یک ماه شاهد رشد گیاه خواهید بود.

در صورت آمادگی پیدا کردن، گیاه باید در زمین کاشت انتقال داده شود. این مرحله به فرایند نشاءکاری معروف است. در این مرحله گیاه را در دست های پر تعداد از زمین جدا می کنند و به زمین آماده برای نشاءکاری انتقال می دهند.

6. فرایند نشاءکاری

ششمین مرحله کاشت برنج هاشمی

نشاء به فرآیندی که برای کاشتن گیاه برنج در زمین کشاورزی طی می‌شود، می‌گویند. دسته های جدا سازی شده از خزانه شالی در مرحله قبلی به زمین اصلی که از قبل آماده شده کاشته می شود. معمولاً با زمین اصلی آشنا هستید که از گل و لای تشکیل می شود و برگ گیاهان برنج حدود ۳ الی ۵ سانتیمتر در زمینه گل فرو می رود.

7. حفظ گیاه در برابر آفت های طبیعی

یکی از مراحل مهم در نحوه کاشت برنج هاشمی حفظ گیاه در برابر آفت های طبیعی است. کشاورزان برای جلوگیری از این مشکل از سموم شیمیایی متناسب استفاده می کنند.

8. مرحله آخر نحوه کاشت برنج هاشمی، برداشت محصول

هشتمین مرحله کاشت برنج هاشمی

 بعد از طی کردن مرحله کاشت و انجام اقدامات لازم برای داشت نوبت به مرحله برداشت می رسد. این مرحله معمولا از اوایل مرداد تا اواسط آن طول می کشد. بهترین زمان برای برداشت زمانی است که شیره های داخلی پوست شالی سفت و به برنج تبدیل شده است. در این زمان شالی به رنگ طلایی تغییر پیدا می کند. شال ها توسط ماشین های مخصوص خرمنکوبی تراشیده و سپس دانه ها از ساقه گیاه  جدا می شود. دانه ها در کیسه های ۵۰ الی ۷۰ کیلویی قرار می گیرد و سپس در کارخانه های شالیکوبی برای خشک شدن و جدا کردن پوسته های شالی انتقال داده می شود.

میزان برداشت برنج هاشمی در هکتار

عملکرد برداشت برنج هاشمی در هکتار چگونه است؟ طبق آمارهای به دست آمده سالانه در هر هکتار حدود چهار هزار و ۵۰۰ کیلوگرم شلتوک به دست می آید که تنها از این میزان حدود ۶۰ درصد آن به برنج سفید تبدیل می شود. البته این مقدار به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ عواملی مانند آب و هوا، میزان دسترسی به آب، مبارزه با آفات و … . به عبارت دیگر میزان برداشت برنج هاشمی در هکتار یا هزار متر حدود ۷ الی ۸  گونی ۷۰ کیلوگرمی است. 

لیست بهترین برنج ایرانی ؛ هر آنچه درباره انواع برنج ایرانی باید بدانید

نتیجه گیری

برنج هاشمی یکی از معروف ترین و مشهورترین برنج های استان مازندران است که نسبت به دیگر برنج ها ظاهر و رنگ و بوی متفاوتی دارد. به خاطر همین طرفداران آن بیشمارند. اگر شما هم طرفدار پروپاقرص این برنج هستید امیدواریم با خواندن این مطلب به اطلاعات بیشتر در مورد نحوه کاشت برنج هاشمی بدست آورده باشید تا بهتر بتوانید این دو برنج را در میان انواع برنج ایرانی تشخیص دهید و درک بیشتری نسبت به قیمت آن داشته باشید.

همچنین اگر تا به حال برنج هاشمی را خریداری کرده اید؛ تمام تجربیات خود را در قسمت پیشنهادات با ما به اشتراک بگذارید.